Emmerschans, Een wijk met een dorpsgeest

Er zijn aanwijzingen dat in 1902 de eerste vaste bewoners kwamen wonen in Emmerschans. In de omgeving waren al veel langer mensen aanwezig, dat blijkt het meest duidelijk uit de grafheuvels die zich in de wijk bevinden. Tot aan de jaren '70 was Emmerschans een zelfstandig dorp. Er was een school, kruidenier, groenteman en zonnestudio. Na de jaren '70 is het een wijk geworden van Emmen. Toch is de dorpsgeest hier nog goed merkbaar. Zo zeggen veel mensen niet dat ze in Emmen wonen, maar ze wonen in Emmerschans. 

Instellingen en ondernemers

Naast de 1055 inwoners die verdeeld zijn over 460 huishoudens (website gemeente Emmen) bevinden zich in Emmerschans ook diverse instellingen en ondernemers. Zo zit aan de Ravelijn Kinder Dag Centrum De Vuurtoren en aan de Boslaan arbeidsmatige dagbesteding De Schakel van de Trans en aan de Dwinger een locatie van Yorneo Opvoeden en Opgroeien. Zandgat De Boer is in oppervlakte zeker het grootste bedrijf in Emmerschans. In Emmerschans kan je uit eten of eten ophalen bij Happy Dinner of Cafetaria De Boslaan, bij de laatste kan je ook een ijsje kopen. Voor een mooi kapsel kunt u terecht bij Kapsalon Gerhard, Ina's Haarmode, Sandra's Haarstudio en Haarsalon 48. Bij NSP Adviesgroep kunt u terrecht voor verzekeringen, makelaardij, juridisch of financieel inzicht of mediation. Aan de Boslaan vindt u tevens Selfstorage Emmen waar u opslag ruimte kan huren, en Systeembouw De Boer voor onderandere tuinhuisjes. Aan de Emmerweg zit een goed betaalbare tankstation van Elan en bij Autoservice Dijkhuizen kunt u terrecht voor APK, onderhoud en banden. Hengelaars kunnen bij AK Hengelsport terecht. Elke week op maandag en donderdagochtend komt rijdende winkel van Jan Eshuis door de wijk met brood, gebak, zuivelprodukten / kruidenierswaren en groente en fruit. Ook komt de bibliobus elke week langs. De klok van de Sint Franciscus Kerk luidt regelmatig over de wijk en ook de Jehova getuigen hebben twee wekelijks een bijeenkomst in de wijk.

(Wij hebben geprobeerd zo volledig mogelijk te zijn maar weten niet precies welke bedrijven, instellingen of groepen ook echt actief zijn in onze wijk.Zit uw bedrijf ook in Emmerschans en is deze niet genoemd? Onze verontschuldigingen. Geef uw website door via het contact formulier!). 

Gezondheidszorg en veiligheid

In Emmerschans bevindt zich sinds januari 2017 een eigen AED geplaatst door Buurt- en Belangenvereniging Emmerschans in samenwerking met NSP Adviesgroep. Meer informatie over Eerste Hulp in Emmerschans vindt u onder het kopje 'Eerste Hulp'.

De dichtstbijzijnde huisarts is Proccee of Demircan beide bevinden zich in het gezondheidscentrum Emmerhout. De apotheken in de buurt zijn Apotheek EmmerhoutDe Vriendschap (bij het station), De Benu Apotheek Emmermeer of de apotheek in het Scheper ziekenhuis.

De wijkagent van Emmerschans is de heer Jaap Alberts.

Natuur en buiten zijn

Emmerschans is samen met de gemeente en de woningbouw een mooi speelveld aan het onwikkelen op het middenterrein van Emmerschans Noord. Hier staan een blokhut, speeltuin, ijsbaan / voetbalveld, en wandelpaden. Binnenkort volgt hierover nog meer informatie op deze website. 

Direct naast de wijk ligt het natuurgebied de Emmerdennen. In dit bos is het heeriljk wandelen, kan je grafheuvels vinden en het meer Haantjebak met een oud uitzichtpunt. In een gedeelte van de Emmerdennen is een proefgebied waar honden in het weekend aan de lijn moeten en de rest van de week los mogen lopen. 
 
Onze boswachter is Geerlings Kruidhof. Hier filmpje van hem over de Emmerdennen. Hij is ook te volgen op Twitter! U kunt hem bereiken via g.kruidhof@staatsbosbeheer.nl of 0591-613953 of 06-51203630

lid worden

lid worden 
Feestavond 
zaterdag 16 maart 2019

Klik op afbeelding voor meer informatie
Jaarvergadering
woensdag 20 maart 2019

Klik op afbeelding voor meer informatie